Op dinsdag 13 juni 2017 organiseer ik de studieavond ‘Digitaal Klaslokaal: Interactieve sessies over digitalisering in het onderwijs’. Alle deelnemers – leerkrachten, directeurs en al wie zich actief met onderwijs bezig houdt – zullen via een reeks Ted Talks en demonstraties kennis kunnen maken met alle mogelijkheden van de digitalisering binnen het onderwijs. Op het programma vind je alvast belangrijke spelers uit de technologiewereld, zoals Saskia Van Uffelen (Ericsson) en de teams van Microsoft Education Community en IMEC, die met een aantal leerkrachten hun sterkste werk komen tonen. Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo, zal de ambities voor ons land op vlak van digitalisering uit de doeken doen. (Het volledige programma vind je onderaan.)

De opzet van de studieavond is de uitdagingen en mogelijkheden van de digitalisering onder de loep te nemen, maar dan vooral op een eerder praktische manier: wat bestaat er, waar kan je het vinden en hoe pas je dit alles toe in de eigen klaspraktijk.

Het evenement vindt plaats op de VUB-campus in de U-residence (Generaal Jacqueslaan 271) te Brussel. Dit van 16u00 tot 19u15. Omstreeks 19u15 is er een afsluitende receptie waarop u kan napraten en eventuele vragen kan stellen aan de deskundigen.

De inschrijvingskost voor de studieavond bedraagt slechts €5. Deelnemers krijgen hiervoor een interactief programma, goodiebag en nascholingsattest in de plaats. Je ontvangt de betalingsmodaliteit na inschrijving. Inschrijving is pas definitief na overschrijven van 5 EUR per deelnemer op rekeningnummer BE16 0012 3644 7074 op naam van Ann Brusseel met vermelding van het aantal personen en hun naam.

PROGRAMMA

 • 16u00 – 16u15: Onthaal
 • 16u15 – 16u20: Welkomstwoord Ann Brusseel
 • 16u20 – 16u30: Videoboodschap Saskia Van Uffelen (Ericsson Belux). Meer info
 • 16u30 – 16u50: Ted talk Marije Nouwen (Imec), MeToDi Toolkit. Meer info
 • 16u50 – 17u20: Keuze tussen:
  • Jan Derboven (KU Leuven), Smart toledo Meer info
  • Koen Timmers (Microsoft), Collaboratief (of samenwerkend) leren in de klas en in globale projecten. Meer info
 • 17u20 – 17u35: koffiepauze
 • 17u40 – 18u10: Isabel Allaert (Fyxxilab), STEM/STEAM op school
 • 18u10 – 18u40: Keuze tussen:
  • Olivier Dijkmans (Microsoft),Leren met technologie (LifeLiqe, i3learning, Lego)  Meer info
  • Koen Lombaerts (VUB), Smart Education Meer info
 • 18u45 – 19u00: Interview Katleen Gabriels (auteur On-life) Meer info
 • 19u00 – 19u15: Slotbeschouwing door Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo
 • 19u15 – … : Receptie

SPREKERS

Ann Brusseel is Vlaams volksvertegenwoordiger, lid van de commissie onderwijs en voormalig lerares. Als organisator van de studieavond ‘Digitaal Klaslokaal’ verzorgt Brusseel het welkomstwoord en leidt ze de gastsprekers in. Meer lezen.

Isabel Allaert stelt kort het Fyxxilab, de makerspace en de activiteiten voor. Ze legt de link naar de praktijk en vertelt je wat meer over de verschillende aspecten die aan bod komen wanneer je in de klas aan de slag wil rond STEAM en maakonderwijs. Ze gaat dieper in op de rol van de leerkracht en technologie, maar ze vertelt je ook waarom creativiteit en spelen belangrijk zijn voor het leerproces. Meer lezen.

Koen Timmers, ICT-leraar uit Hasselt, werd genomineerd voor de Global Teacher Prize samen met 49 andere leraren van over heel de wereld. Sinds 2014 is hij Microsoft Innovative Expert Fellow voor België. Een titel en eer die slechts 30 mensen wereldwijd kregen. Meer lezen.

Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux, werkt al meer dan 25 jaar in de ICT- en telecombusiness. Ze is ook aangesteld als ‘Digital Champion’ om België te vertegenwoordigen bij de Europese commissie. DigitalChampions.be groepeert projecten die ervoor moeten zorgen dat tegen 2020 alle kinderen, leerlingen, studenten en volwassenen in België digitale kampioenen zijn. Meer lezen.

Marije Nouwen werkt als onderzoeker aan het Meaningful Interactions Lab (Mintlab, KU Leuven-imec), met een achtergrond in Sociale en Culturele Antropologie en Human-Centered Design. In haar onderzoek focust ze op kinderen en digitale media. Ze onderzoekt de rol van ouders en leerkrachten in het digitaal mediagebruik van kinderen, en het ontwerp van technologie die ouders en leerkrachten hierin kunnen ondersteunen. Meer lezen.

Olivier Dijkmans geeft al zestien jaar les aan de stedelijke basisschool Omnimundo in Antwerpen. Met zijn unieke leermethode won hij de eerste prijs op een internationale onderwijs-conventie in Toronto. Dankzij tablets met een digitale pen en software kunnen Oliviers leerlingen een oefeningenparcours volgen dat is aangepast op basis van hun eigen vaardigheden.Meer lezen.

Koen Lombaerts is hoogleraar educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderwijs en onderzoek richten zich op het domein van onderwijsinnovatie met een specifieke focus op gepersonaliseerd leren en de veranderings- en implementatieprocessen die hiermee gepaard gaan.

Meer lezen.

Alexander De Croo is vicepremier voor Open Vld en minister van Digitale Agenda. Met zijn initiatief Digital Belgium wilt de minister van België een Europese topper maken op vlak van digitalisering. Vanuit zijn beleidservaring sluit De Croo de studieavond af met  zijn conclusies. Meer lezen.

Katleen Gabriels werkt als assistant professor aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en als gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zij is gespecialiseerd in media- en computerethiek. In haar onderzoek bestudeert ze de relatie tussen computertechnologie en moraliteit. Katleen is auteur van Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt (Lannoo), dat door Liberales werd uitgeroepen tot ‘Boek van het jaar 2016’. Meer lezen.

Jan Derboven (master in taal-en letterkunde en culturele studies; doctor in de sociale wetenschappen) is senior onderzoeker op het Meaningful Interactions Lab, KU Leuven – imec. Zijn onderzoek concentreert zich vooral op hoe mensen in het dagelijkse leven technologie gebruiken en naar hun hand zetten, om op die manier aan hun specifieke noden te voldoen. Meer lezen.