Zuiddag – verslag van onze Zuiddagstagiaire Marie Defoort

“22 oktober dat was de dag waar ik al enkele weken naar uitkeek, ik mocht een dag mee op stap met Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel en haar medewerkster.

“22 oktober dat was de dag waar ik al enkele weken naar uitkeek, ik mocht een dag mee op stap met Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel en haar medewerkster.

Eerst met de trein en dan met de bus naar het Vlaams Parlement in Brussel. Geen makkie met het openbaar vervoer! Toen ik net op tijd aankwam moest ik mij aanmelden aan de receptie en vroegen ze mijn identiteitskaart. Daarna werd ik door de parlementaire medewerkster van Ann Brusseel naar haar kantoor geleid. Ann had het druk met haar vragen nog verder voor te bereiden, maar tussendoor vertelde ze een beetje over haarzelf en haar werkzaamheden. Je kon direct zien dat ze heel vriendelijke, spontaan en gedreven is.

Rond tien uur vertrokken we naar de Onderwijscommissie. Wat mij opviel op weg naar de commissie was dat Ann iedereen die ze tegenkomt kent en voor iedereen een vriendelijk woordje of een glimlach klaar heeft. De eerste vraag op de agenda ging over de schoolvakanties, een thema dat mij uiteraard boeit. Ann gaf mij alvast haar standpunt mee, zodat ik op voorhand al de hoofdlijn van haar tussenkomst kende. In de commissiezaal bleek dat Ann de vergadering mocht voorzitten. Spannend!

Na de vraag over de schoolvakanties moesten we vertrekken naar de commissie Economie en Wetenschapsbeleid waar Ann minister Muyters ondervroeg over het welzijn van mensen die aan hun doctoraat werken. Deze discussie was heel interessant! Het viel mij op hoeveel jongeren er in deze commissie aanwezig waren voor Zuiddag. Zo hadden zowel de minister als de commissievoorzitter ook een stagiaire, die een kleine rol mochten vervullen.
Na afloop van de vraag gingen we richting koffiehuis, waar Ann een aantal punten op mail zette voor een journaliste van de Tijd.

Lunchtijd. Ann moet naar een werklunch. Ik ging lunchen in het zelfbedieningsrestaurant. Hier wordt mij duidelijk hoe dit (grote) gebouw is ingedeeld en verdeeld en hoeveel mensen hier werken.

In de namiddag krijg ik samen met een andere stagiaire een rondleiding in het parlementsgebouw. Vooral de koepelzaal en de schelp eronder vond ik zeer indrukwekkend. Wat mij ook opviel is de hoeveelheid aan moderne kunst overal aanwezig in het parlementsgebouw. We konden zelfs een kijkje nemen in het bureau van de voorzitter. Daarna volgde ik de discussie rond scholenbouw.

Voor mij was dit een hele boeiende dag en ik begrijp nu veel beter hoe het parlement werkt en dat de parlementsleden heel erg gespecialiseerd werken rond een onderwerp.”

Marie Defoort