Minister Smet zwaar uit de bocht over genderbeleid

Dit jaar was Vlaams minister Pascal Smet de delegatieleider voor België. Uit het antwoord van de minister op een aantal parlementaire vragen van Ann Brusseel (Open Vld) blijkt dat Minister Smet inderdaad actief was tijdens zijn werkbezoek aan New York begin maart. Hij gaf tijdens de commissievergadering een toelichting over de implementatie van het Peking-actieplan in ons land en de knelpunten die wij hierbij ondervinden. Daarnaast maakte hij tijd vrij voor bilaterale ontmoetingen en bezocht hij aan aantal projecten die betrekking hadden op Gelijke kansen en Onderwijs. (Gender Equity project, human rights watch, Dutch studies program op Columbia University, …).

Jammer genoeg kwam de Minister niet met nieuwe ideeën of inzichten naar huis. Een zaak was hem echter wel duidelijk geworden: “Het succes van genderbeleid is afhankelijk van de inbreng van mannen.” Slik. Ann Brusseel verzocht de minister vriendelijk om uitleg en kreeg te horen dat het een goede zaak is dat er meer mannelijke collega’s zijn die bevoegd zijn voor genderbeleid en dat dit aantal in de toekomst nog zou moeten toenemen.

“Niet te geloven dat een minister zo’n uitspraak doet! Het is weliswaar nodig, onontbeerlijk zelfs, dat mannen zich bewust worden van het feit dat vrouwenrechten nog moeten verdedigd worden. Ook goed dat ze een engagement op zich nemen. Maar dat het beleid pas kans op slagen krijgt als mannen er zich mee zullen bezighouden is een denigrerende, seksistische uitspraak. Dat uitgerekend de minister van Gelijke Kansen dit verkondigt in de Commissie, is een regelrechte schande.”, aldus Ann Brusseel.

Verslag VOU 1359 commission status women