Minister Smet blaast zijn eigen motor op!

Deze morgen gaf minister Smet uitleg bij de vragen en opmerkingen die vorige week gesteld werden tijdens de bespreking van zijn beleidsnota Brussel. De paradox wordt stilaan een kunstvorm in replieken van de minister, aldus Ann Brusseel en Sven Gatz.

Deze morgen gaf minister Smet uitleg bij de vragen en opmerkingen die vorige week gesteld werden tijdens de bespreking van zijn beleidsnota Brussel. De paradox wordt stilaan een kunstvorm in replieken van de minister, aldus Ann Brusseel en Sven Gatz.

Voor volwassenen wil hij de lessen Nederlands (NT2) in Brussel gratis maken. Fijn. Dit had Open Vld in 2007 al voorgesteld. De lessen Nederlands zijn een succes en daarover kunnen we enkel tevreden zijn. Wanneer diezelfde volwassenen echter hun kinderen naar Nederlandstalig onderwijs willen sturen, wordt hen in de toekomst een waslijst aan voorwaarden en maatregelen voorgelegd, die zonder twijfel veel ouders zal doen kiezen voor Franstalig onderwijs.

Meer Nederlandstalige ambtenaren zouden in Brussel moeten komen wonen, zegt de minister. Daarvoor wil hij verhuispremies in het leven roepen via de vzw Quartier Latin. Niet alleen valt te betwijfelen dat mensen naar Brussel zullen verhuizen omwille van een premie. Dit voorstel staat ook in schril contrast met het afschaffen van de Brusselpremie, een kleine extra beloning voor leerkrachten die in Brussel lesgeven, waarvan minister Smet toen vond dat “die kleine som de leerkrachten niet over de streep kon trekken om voor Brussel te kiezen”. Met andere woorden: een job in Brussel moet niet beloond worden. Wonen waar je werkt – of is het waar je stemhokje staat? – moet wel beloond worden.

Voor jeugd wordt een plan op touw gezet met de Franstalige Gemeenschap. Via meertalige communicatie wil de minister meer Brusselaars naar de Vlaamse culturele evenementen lokken. Ook als het over sport en welzijn gaat, streeft de minister naar een doelpubliek van 30% van de Brusselse bevolking. Voor het onderwijs, de meest belangrijke bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap, kan het echter niet. Daar wordt de “draagkracht” zogezegd overschreden, wanneer er een grote belangstelling is van de anderstalige Brusselaars. Een theatervoorstelling in de KVS zou de Franstalige Brusselaars moeten bekoren, maar in de Nederlandstalige klasjes mogen ze dan weer niet te talrijk aanwezig zijn.

Op verschillende vlakken geeft minister Smet plankgas en tegelijk gaat hij keihard op de rem staan, afgaand op de knipperlichten die hij links en rechts ziet opduiken. Zo riskeert hij echter wel de motor te doen ontploffen…

 

Lees hier het volledig verslag van de bespreking van de beleidsnota Brussel (stuk 205 (2009-2010) – Nr. 6 26 januari 2010)