Liberals @ The Pride

Op zaterdag 16 mei neemt Ann Brusseel samen met een uitgebreide liberale delegatie deel aan The Belgian Pride, die dit jaar zijn 20ste verjaardag viert. Vorig jaar waren er niet minder dan 100.000 mensen aanwezig! Onder de vlag “Liberals @ The Belgian Pride” en de slogan “Kiss me I’m Liberal” rijden Open Vld, Jong Vld, MR, Jeunes MR en ALDE ook dit jaar mee met een blauwgekleurde truck op de Pride. Het startpunt van de traditionele parade, die kleurrijk door de stad trekt, is om 14 uur aan het Beursgebouw in Brussel.

In België lieten op zaterdag 5 mei 1979 in Antwerpen voor het eerst holebi’s op straat van zich horen. Een jaar later was er een manifestatie in Brussel en in 1981 weer in Antwerpen. Ook in de jaren tachtig werden Roze Zaterdagen gehouden, maar niet jaarlijks. Tussen 1990 en 1996 vonden de manifestaties tweejaarlijks plaats. Vanaf 1996 werd het evenement elk jaar in de maand mei in Brussel gehouden en kreeg toen de naam Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP). Deze Engelse benaming was bedoeld om zo een algemenere noemer te hebben in verband met de drie verschillende taalgemeenschappen van België. In 2010 werd de naam veranderd in The Belgian Pride.

Twaalf jaar nadat het huwelijk opengesteld is voor mensen van hetzelfde geslacht (onder de regering Verhofstadt I) en negen jaar nadat de adoptie voor hen is gelijkgesteld (onder de regering Verhofstadt II) heeft het concept familie verschillende vormen aangenomen. Maar het werk is nog niet af. Nog steeds is er een weg af te leggen opdat alle gezinnen, ongeacht hun samenstelling, gelijke kansen en rechten zouden krijgen.