Aan iedereen een fijne zomer!

Zomer: tijd voor een portie goed nieuws én ontspanning

“Let’s be happy, let’s be gay”, het is de slagzin van Lou, die het vrolijke niemendalletje zong op het Eurovisiesongfestival in Riga in 2003 en een woordspeling die in het kader van de zomereditie van de nieuwsbrief van ons liberale SOGI-netwerk OUT of the Blue beslist tot haar recht komt. Of om het met André van Duin – een ander notoir lid van de GLBT+-gemeenschap, te zeggen: “Terrasjes vol gezelligheid, we hebben alle tijd. Want ’t is zomer!”

En dan mag er goed nieuws te rapen vallen. The one who made good news, made plenty of it! Kijk maar naar Duitsland en Malta. Daar stelden respectievelijk de Bundestag en de president het burgerlijk huwelijk open voor personen van hetzelfde geslacht.

Twee Europese landen met een ethisch conservatief imago, leverden het bewijs van het tegendeel. Ierland kreeg een openlijk homoseksuele premier en Servië heeft sinds kort voor het eerst een lesbische eerste minister. In Spanje maakt nog altijd een heteroseksuele premier de dienst uit, maar in de hoofdstad Madrid worden 288 holebiverkeerslichten geïnstalleerd.

En ook gerechtigheid geschied af en toe op de roze planeet! Rusland werd veroordeeld door het Europees Hof wegens het homofoob beleid dat zogenaamde ‘homo-propaganda’ verbiedt. In China werd in een psychiatrische instelling in Zhumadian dan weer gedwongen tot een schadevergoeding aan een 37-jarige man die op zijn beurt gedwongen werd om een anti-homotherapie te ondergaan.

Helaas is het nog steeds niet al goud wat blinkt. In Tanzania blijft de president een uitgesproken tegenstander van zij die vallen op mensen van hetzelfde geslacht. “Zelfs onze koeien wijzen homoseksuele praktijken af!”, foeterde de man, die blijkbaar meer begaan is met dierenwelzijn dan met zijn homoseksuele medeburgers.

Hoe dan ook, vanuit OUT of the Blue blijven we ijveren voor gelijke kansen onafgezien van iemand seksuele geaardheid. In het najaar vervolgen we onze tour langs de regenbooghuizen en werken we verder aan beleidsvoorstellen om gelijke behandeling van de GLBT+ te helpen garanderen. Intussen wensen we ieder van u een deugddoende vakantie!